Thursday 25 October 2012

Apple Pie Puan Dahlia

Hye u ols..... ni puan dahlia nak share resepi apple pie yg puan dahlia janji2kan kat ramai kawan dlm fb. okeyh xyah lengah2 korang nak resepi kan bukan nak baca puan dahlia mengarut.. huhuhu

ni rupa apple pie puan dahlia.


ok, ada dua resepi utk buat apple pie ni. first, buat crust dia. then yg kedua the apple jem. 

Apple crust: 

bahan2: 

1) 1 cup plain flour 
2) 100g butter
3) air sejuk (ice water)
4) garam secukup rasa

mula2 korang campur garam dalam tepung then masukkan butter. (potong butter tu bentuk cube kecik2 lagi senang) then mix kan tepung n butter tu. guna tangan je sampai jadi crumble... then bila tepung dah jadi crumble and dah xda butter berketul, masukkan air sejuk sikit2. n jgn sampai lembik sgt doh tu. biar dia boleh pecah2 skit... and balut and bungkus doh tu rapat2 dalam wrapping plastic. letak dlm peti sejuk selama 30 minit.

sambil tunggu crust doh sejuk, korang boleh buat the apple pie filling. ni resepi puan dahlia sendiri tau. :p

bahan2nya.

1) 5-6 biji epal. (puan dahlia guna epal merah)
2) 2 cawan gula
3) 1/2 cawan tepung gandum
4) 1/2 sudu esen vanilla (utk bau harum) kalau xnak letak pun xper.

mula2 kupas kulit epal and potong epal kecik2... and rebus epal tersebut dalam boiling water... bila epal tu dah lembik (cucuk guna garfu utk tahu dah lembik ke belum) perlahankan api.

->>> smash epal yg lembik tu... kalau korang nak ada epal yg berketul2, xyah smash pun xpe... then masukkan gula and kacau lagi sampai sebati. 

masukan tepung and kacau sampai jadi likat... masukkan esen vanilla. masak jem tu sampai jadi pekat. 

bila dah puas hati dgn teksture jem korang, keluarkan dari periuk and sejukkan.

sambil tunggu sejuk korang boleh bakar dulu pie base. doh yg korang letak dalam peti sejuk tadi, keluarkan and leperkan guna kayu penggiling. <-- tak tahu nak cakap mcm mana. lol. faham2 lah... then letak doh yang dah leper tu atas loyang and rapatkan ke setiap sisi loyang. bakar dalam oven selama 45 minit dgn suhu 140 celcius. oh ya korang tgk2 lah jugak masa bakar tu jgn bg sampai hangus. biar nampak kaler dia cukup2 masak. 

then bila dah suka dgn teksture pie base korang, tunggu crust tu sejuk. masukkan apple jem filling tadi and tutup bahagian atas dgn crust yg sama. (korang kena buat dua bentuk doh la k). suka hati korang lah bahagian atas tu nak buat cris cros ke, nak tutup penuh ke, nak buat ziz zag ke. ikut kreativiti memasing lah.

then masukkan lagi sekali dalam oven and bake dgn suhu 120 celcium selama 45 minit. keluarkan dari oven and tunggu sejuk sikit, kalau korang potong masa2 panas, kemungkinan besar the filling akan meleleh. so tunggu sekejap baru potong. kalau nak makan panas2, masukkan dalam microwave then  boleh makan!


cadangan hidangan, makan dengan ais-krim vanilla. selamat mencuba dan menjamu selera.


No comments:

Post a Comment